Det Dramatiske Teater

2013

Mat er også kultur:

10 års jubileum med Thia-mat-servering  i Porsgrunn, Brevik, Teaterfestival og Sandøya , kiosk, bord, grilling.

2003-2013 

 

2012.

Porsgrunns kulturhus begynner å vokse.

For Egil begynte det med arbeid i Venstre for et par valg siden med forslag om annonser før valget om at ville de ha ordentlig kulturhus, så sats på Venstre, etter Egils forslag. Det var de første som sa det høyt i avisen av de politiske partier.

Deretter finne penger til å fikse dagens teatersal, slik at man ikke fikk støt (se Egil i oppslag i PD)  og at folk kunne bruke denne til ny ble bygget. Et kulturmiljø bygges opp forsiktig og langsiktig og kommer ikke av seg selv.

Huset må ha et innhold med arbeid med Grenland Friteater og kulturskolen bl.a. Så revyplaner for amatørteater og assistanse til amatørteater Fantasia.

Så kom diskusjonen om plassering der Bics, foreslå bygget i samarbeid med høyskolen (som i Horten), eller lage det der kulturhuset til nå var, Frednes, med plassen nedenfor og parkering med museet og Downtown, eller utenfor sentrum for å trekke folk og gi parkering fra Vallemyrene Leir til nybygg ved E18 nær Lundedalen.

Slike løsninger ville både være billigere og bedre enn nåværende med ekstra rassikring og varslet høyvann uten parkering.

Men hadde man bestemt seg, så gjør man som man pleier i Porsgrunn, står på og lar humla suse.

Demokratiet er å høre med lukket øre på alle, og gjøre som man vil på toppen.

Allikevel ønskes kulturhuset velkommen.

Og Kulturskolens 25 års dag fylles med våre gratulasjoner.

Teater 2010/2011

Assistanse til Skuespillerkompaniet i Kragerø og Sagliocco i Porsgrunn.

Vinterkonsert med Porsgrunn Kulturskole i Brevik Kirke 3.desember 2009/ og flere videoer på CD i 2010. Både fra teatersalen i Porsgrunn og Ibsenhuset i Skien.

med barne- og ungdomsorkesteret samt koret fra kulturskolen. Foreldrene laget video og en serie CD-er med orkestrene og konserter som de holdt.

Lyd: Morten, Video/film: Egil, Klipp og prod.ansvarlig: Terje, Dirigenter: Kjerstin Gumpen og Nicolai Bogdan, se orkesteret.com for mer fra foreldreforeningen.

2009-2011 var Egil med i styret for Foreldreforeningen for orkesterne ved kulturskolen. Barneorkesteret hadde badetur, klatretur og bowlingtur som sosiale arrangement samt en serie konserter både i Teatersalen, Metodistkirken og Brevik kirke foruten felleskonsert med andre i Skien og ibsenhuset i både hovedsalen og i foajeen. Og så tur til Oslo med diverse besøk blandt annet hos Barrat Dues skole.

Ungdomsorkesteret hadde tur til Porsgrunns vennskapsby Sigtuna i Sverige, og deres fiolinorkester var her på besøk året etter. Så var Ungdomsorkesteret med foreldre på tur til Romania med konserter og besøk på Draculas Borg. De unge hørte sigøynerfiolin og holdt selv konserter.

 

Under: Fra Sirkus i Meierigården (foto i TA ved Ole N. Olsen)                                                                                                                                 Til høyre fra "Villanden" Teater Ibsen (foto i VT v/Bics)

 

Stedsans: 2009 Anna Jensen og Egil Borse-Svensen                              PIT og Sandøya live: her vises kultur                                                     

 

17 mai 2009

17 mai Hovet skole i Porsgrunn 2009

Konferansier om skolens progam for dagen. Deretter tale for dagen ved to fra 6 kl. og sang fra 4 kl.

Hovet skole var den første i Telemark med eget skolesstyre med foreldrerepresentasjon (og med både elev og lærerrepresentasjon) og fikk 2009 utmerkelse fra Porsgrunn kommune for å ha vært en god skole med lite sykefravær, gode resultater og fornøyde foreldre og ansatte.

---------------------------------

Som beskrevet i Vetter og Troll har vi en lang satsing på teater støttet av diverse artikler og reportasjer i TA, Varden og PD, i Telemark.

foto fra "Harde Tak"

Teaterkarrieren for Egil begynte med et mindre engasjement i russerevyen" Ærntsberntelmer" på Nordstrand skole 1968 med bl.a. Øystein Sunde. Deretter diverse opptog i Sunderland (1970-74) der vi som norske studenter hadde en egen "Nog-Week" med opptog og diverse moro.  I Montreal(1978) det ble forelesninger om Ibsen som publikum skjøv opp på bordet en fuktig og sein kveld i en pub, før Egil fant ut at tilhørerne var folk fra teaterskolen i Montreal som akkurat skulle sette opp "Hedda Gabler" der vi ble æresgjester.

--------------------------------------

Deretter fulgte forskjellige arrangementer i Trondheim og Risør for firma og andre initiativ, bl.a. på Bakklandet og Mongstad som nasjonalsdagsfest for gjestearbeidende finner. Men det meste var knyttet til kurs og firmafester/bygge frimakultur, familiekultur og initiativ. Det var arbeid med artikler og sammarbeid også på tvers av landegrensene som med alpelue, pariserloff og rødvin med fest i Montreal eller med Buddah i Thailand. 

Og som publikum og "supporter" til egen familie som opptrådde eller drev teater i Oslo.

Senere diverse firma-arrangement med bl.a. assistanse til Statoils etablering i Trondheim på vei nordover, eller Risør Kurs og Konferansesenter i Risør og Jegertunet Gjernes.

-------------------------------------------

Harde tak 2001 og 2002

Grenland Friteater fikk vår støtte gjennom flere forestillinger bygget på Kjartan Fløgstads roman "Fyr og Flamme": I oppsetningen kalt "Harde tak" var Egil både var rallar på Såheim, diverse annet samt revolusjonær i den spanske revolusjonen, både i oppsetninger i 2001 og 2002 i Porsgrunn og på Ulefoss.

 

Her med Eivind Mørck, Elisabeth Ljåstad, Egil Borse-Svensen og Håkan Islinger. (regi Tor Arne Ursin, Foto Bics),.

 

Som publikum og hjelper eller med ThaiKiosk i minneparken har vi støttet Porsgrunn Internasjonale teaterfestival i mange år for å bidra til et mer internasjonalt preg se egen beskrivelse.

-------------------------------------

Robin Hood, Askepot og Juleskurken

fra Porsgrunn Amatørteater og Amatørteateret Fantasia

 

            

2008

 

Barneforestilling for Amatørteateret som sammen med "Askepott"(2004, Egil var ansvarlig prosjektleder.) gjorde at vi reiste Porsgrunn Amatørteateret fra konkurs. Videre arbeid med andre barneforestillinger på og bak scenen og som nisse(fra Varden/VT)

 

  Vi reddet Porsgrunn Amatørteater fra konkurs gjennom initiativet "Min Egen Bank" som ble brukt til å finansiere barneforestilinger som "Robin Hood" mens det var konkursforhandlinger i den gamle delen og gjenopprettet tilliten hos publikum ved en serie oppsetninger for barn. Sparebanken ble rasende for at vi brukte litt utradisjonelle metoder og stengte kontoen til MEB. Vi snakker om bankfolk i mellomsjiktet som er livende redd for ikke å gjøre det riktige mens de store snyter og manipulerer vilt og folk kastes ut av hjemmene fordi de er ærlige og personlige. At Egils kone var fra Thailand og sendte penger til Tsunamiofre var et stort minus. Myndighetene gikk etter "svarte" penger med balltre.

Støtte til instruktør Monica Melbyes barneoppsettinger i Amatørteateret som "Askepott" (hun startet deretter et eget teater, "Fantasia" et amatørteater med mange blandede forestillinger med både barn og voksne).

-------------------------------------------------

                       Den Spanske Flue 2002

 

Tidemeyer(Egil Borse-Svensen) med husets frue(Kjersti Langeland) i Anne Våls regis ved oppsetning i Porsgrunn (Foto Bics). 

Etter forestillingen "Den spanske Flue" foreslo  Egil Borse-Svensen en Porsgunnsrevy med forslag til tekster og penger til kurs samt kronikk i Varden slik at kommunen åpnet pengesekken i jubileumsåret og revyen ble en realitet.

--------------------------------------- 

"Godkroken", åpnet en "ny" teatersal i Porsgrunn

Ved samspill med Det Dramatiske Selskap fra Buskerud ved oppsettning av deres stykke i teatersalen i Porsgrunn ved åpning av ny teatersal, ombygget med full politisk og publikumsstøtte etter at vi tok opp saken i PD om en farlig og forfallen teatersal og feil kulturpolitikk før Venstre og så de andre fulgte med valgløfter om kulturhus. Vi åpnet salen, problemet var at selve den offisielle åpningen var senere laget som en regisert forestilling for ledende politikere og deres budskap. Man altså det var senere.

De gamle tok over Godkroken sykehjem/aldershjem da det skulle selges og drev det på deres egen, og privat basis!

Det var totalt uhørt i Porsgrunn på den tiden. Men Porsgrunn Frp. var på plass i salen.

TAs kjempeoverskrift var "POLITISK KOMEDIE"

Egil som vaktmesteren i Godkroken (Hovedoppslag og over to sider i Kulturbilag fra TA, Foto Bård Sperrud)

 

---------------------------------------

Peer Gynt 2004

Bilde er fra "Peer Gynt" satt opp av Teater Ibsen og Grenland Friteater(Regi Lars Vik). Her gifter Hægstadbonden(Egil) bort sin datter, Ingrid (Birgit Nordby) til Mads Moen (Olav Hanto, men Peer Gynt(Carl HenrikEkblom og Ola Otnes) stikker til fjells med henne og dumper henne senere. Brudegjestene og folk i Bygda er på jakt etter Peer. Men han slipper unna. Bildet er hentet fra VT.

-----------------------------------------------------------------

En Folkefiende

Henrik Ibsnes "En Folkefiende" ble satt opp på brygga i Skien av Teater Ibsen med regi av Stein Winge og med Sverre Anker Ousdal i hovedrollen som legen Dr Stockmann. 

Egil Borse-Svensen hadde en beskjeden rolle som statist og fagforeningsmann som hisset opp befolkningen mot den forferdelige legen som skulle stenge stedets bad grunnet forurensing fra industrien og dermed ville ødelegge stedets arbeidsplasser og rykte.

----------------------------------------------------

 

Lokale arrangement

Merk diktopplesninger for Porsgrunn Kommune på Mule Varde på den tiden eller Egil som gjesteoppleser på CD-en om "Humor i Norsk Poesi" se annet sted på hejmmesidene med Jan Køppen Pedersen i hans første forsøk på utgivelse som han senere fulgte med flere utgivelser gjennom sammarbeid med Diktets venner.

Deri artikler i Grenland Ætteshistories blad og bokprosjekt Ætt og annet 2003, "Jubileumsbok ved 30års jubileet" med artikkel om "Seilskip fra Langangen" fortuten om Bolvik gård og jernverk, Mathias Øvrom som ble Stortingsmann og kjøpte "radegården" i Porsgrunn(nå barnehave) før han flyttet til Gjerpen og gården Sundsaasen samt om slektslinjer fra Telemark(Bamble og Holla) tilbake til de gamle vikinge-kongene.

 

Deretter fulgte endel oppsetninger i Stridsklev kirke, på den ene siden som St. Nicolas som startet Julenissefeiringer i kirken, eller med julesamling som ble kalender på Stridsklev og Hovet(her med Egil og Celine Borse-Svensen og andre fra miljøet i kirken med presten Hjort, foto Jan Erik Tangen). Blant annet med rollen son Eli, treskjæreren som var et bilde på Gud i barneforestillingen i kirken, eller rett og slett opptreden som julenisse på Hovet skole ved juleavslutning.

Etter St. Nicolas fulgte endel konsertarrangtemnet i Stridsklev kirken, for Klevstrand menighet.

------------------------------------------------------

Kurt Koker hode 2007

Fra Grenland Friteaters oppsetning 2007: "Kurt Koker Hode". Her med bl.a. Elizabeth Borse Svensen David og Fritz Ryan Domingo (foto Bics). På bildet er også Gloria Leiyan (til venstre) og Av andre nevnes Joakim Dan Jørgensen og Terje Sødal foruten alle de faste og innleide lokale skuespillere i Grenland Friteater og fra Porsgunn som Cecilie(nr 2 fra venstre) og de frivillige som gjør arbeidet på dugnad og som teaterlivet er helt avhengig av. Det er faktisk den frivillige innsatsen og publikum som bærer teaterkulturen i byen.

 

 

Året var året av Porsgrunn kommunes jubileum og jubileum for Kulturskolen der Egil og Celine Borse-Svensen deltok. Celine med fiolin i barneorkestert, småstrykerne her sammen med venner på torget i Porsgrunn.

---------------------------------

Peer Gynt 2008

Velkommen til Peer Gynt mai og juni 2008 (Foto Bics) . Spillet tok 6 timer på 5 steder med servering og busstur mellom de 3 viktigste spillesteder

Onsdag 6.05.2009 fikk TV Telemark den ettertraktede "Gullruten" og 30.000 kr for en serie TV reportasjer om denne versjon av Peer Gynt "bak scenen", der finner du oss i mange innslag både som skuespillere og med serveringer.

Det var under Nordiske Mediedager i Bergen at fagprisen for beste lokal-tv-program produsert i 2008 ble delt ut.

I juryens begrunnelse for at TV Telemark får prisen, heter det:

«Programmet tar for seg ett kjent og kjært kulturfenomen på en ny måte. Det er en god ide å fortelle historien bak, og forut for, virkeliggjøringen av teaterreisen i Ibsens Peer Gynt i Grenlandsområdet. Vinklingen er litt uforutsigbar og gir ny innsikt. Det er svært spennende å se arenaene i deres rå og uferdige form, man skjønner enda mer hvilket arbeid som ligger bak den ferdige fremvisningen.

Dramaturgien i innslaget er godt oppbygget med en naturlig rød tråd. Et svært gjennomtenkt samspill mellom musikk, eldre klipp, bilder av location og storyen som skal formidles der, er med på å skape en helhet og løfter produksjonen. Her er lite overlatt til tilfeldighetene. Det hele fremstår som en fin pakke av god teknikk, fint journalistisk håndverk og vilje til å bevege seg over i det kunstneriske».

Alle lokal-tv-selskaper, som har søkt støtte til produksjoner, har vært med i konkurransen om «Gullfuglen».

Artikkel om Ibsens slekt

Samtidig høsten 2008 se Egils artikkel om "Henrik og Susannah Ibsens slekt" fra Telemark og Vestfold gjennom 400 år i Jubileumsnummer for Grenland Ættehistorielag. Der vises det til Henriks slekt tilbake til 1600-tallet fra utlandet, men også fra Kragerø, Nesherred og Valdres samt Susannahs fars slekt fra Valløe Saltverk i Vestfold. I mange år var Ibsens status i Telemark lav da hans slekt ikke var nok "norsk" etter danske- og svenske-tiden. Dette er nå motbevist i den grad man i våre dager skal legge vekt på slikt. Men samfunnet i Telemark og Norge gjorde det på den tiden Norge ble fri fra både Sverige og Danmark i 1905.

 

 

Samtidig vises det i artikkelen at en av de eldste steder Ibsens familie kom fra tidlig på 1600tallet, som fremdeles finnes, var Sogneprestgården i Hjartdal(foto Bics). Den står nå hos brødrene Grøstad, Nutheim, Flatdal.

Det er altså et Fylkespolitisk ansvar å ta vare på dette bygget for all fremtid. 

-------------------------------------

Stedsans 2008

 

Midtside bildet i kulturbilaget til Varden etter primiæren 3/9.(Foto: Dag Jenssen for Stedsans for VT)

På bilde over ser du fra venstre, Marit Krätxzel, neste rekke er Inger Vaaland og Solveig Berby og Egil Borse-Svensen i rød hjelm, bak er Kristen Vaaland, Knut Andreassen, Anna Jensen, Sigrid Quigstad(rød hjelm) og Robin Torvaldsen, så Erling Reite og Hjørdis Markset. Liv Solveig Bjørnsen, Trine van der Meer, Liv Solveig Bjørnsen og Marry Karlsen var ikke tilstede da bildet ble tatt. Vibekke Lie arrangerte et stykke poetisk spille med tåke, lys, rullestol og gåstoler(rullator) som beskrev "Krøsset" et omdiskutert kryss i Porsgrunn der det er vanskelig å finne frem. Stygt og rotetet.

"Hvordan i alle dager skal man komme frem i dette byvirvaret?" skriver Kari Gisholdt og gir Stedsans terningkast 5 av 6 mulige.

Stedsans er et samarbeidsprosjekt mellom Grenland Friteater (Ved Geddy Aniksdal) og Porsgrunn kommune finansiert hovedsaklig av bilettinntektene.

Publikum følger gjennom byen til et 10talls plasser der det er korte bilde, korte teaterppsetninger. I 2008 er det en gruppe fra Cuba, en gruppe fra Serbia, en fra Tyrkia og noen fra Frankrike og England foruten skuespillere fra Porsgrunn og omegn. (Transport: Bics)

Konsert i Teatersalen i Porsgrunn 13.november 2008 klokken 18-20. Dirigent for barneorkesteret er Kjersti Gumpen.

Celine Borse-Svensen med fiolin er til venstre.

Senere har det vært konserter med barnerokesteret både i Teatersalen 2009 i to omganger, både for barn og voksne, med noen utplukkede for eldre, solo i Balck-Box på kulturskolen og solo på Hovet skole før jul for klassen. Gratulerer.

http://www.bics.no
Copyright 2012, Forskningsstiftelsen Bics,
Revised: 06.12.2011